Inovațiile de ultimă generație, așa cum sunt biotehnologiile, dronele cu utilitate agricolă, sateliții precum și apariția aplicațiilor care permit diagnosticarea de la distanță în ceea ce privește gradul de dăunare din cultură pot contribui la crearea unui viitor mai sustenabil. Vă invităm să descoperiți tehnologiile care vor contura viitorul agriculturii și modul în care inovațiile din industria de protecție a plantelor oferă soluții pentru cele mai mari provocări privind protejarea biodiversității, a mediului înconjurător și pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Pe măsură ce efectele încălzirii globale sunt din ce în ce mai vizibile și evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi seceta și inundațiile, devin mai frecvente, fermierii se confruntă cu condiții de cultivare a plantelor tot mai imprevizibile și provocatoare. În condițiile în care agricultura generează în prezent aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, oamenii de știință din întreaga lume lucrează pentru a identifica soluțiile care pot ajuta la încetinirea schimbărilor climatice și la reducerea impactului efectelor schimbărilor climatice asupra producției de alimente.

1. ACCESUL LA UN VOLUM MARE DE INFORMAȚII

se referă la o cantitate mare de informații, care poate fi analizată pentru a dezvălui tendințe și modele. În ceea ce privește datele din agricultură, acestea sunt reprezentate în general de la imagini ale câmpurilor din satelit și drone, până la datele prelucrate de senzorii încorporați pe utilajele din fermă. Datele astfel colectate cuprind fiecare aspect al agriculturii, de la semințe și sol până la condițiile meteorologice specifice fiecărui sezon de cultivare. Capacitatea platformelor digitale de a colecta cu ușurință și automat informațiile, de a furniza analize și de a oferi soluții îi ajută pe fermieri să ia decizii mai informate la fiecare pas, în fiecare sezon. La rândul său, acest lucru poate avea ca rezultat recolte mai bogate, eficiență și durabilitate sporite și o rentabilitate mai bună pentru fermieri. Folosind aceste date, fermierii pot aplica punctual produse de protecție a plantelor, acolo unde este nevoie, când este nevoie, la momentul potrivit. De asemenea, aceste date permit emiterea avertizărilor cu privire la identificarea și analizarea daunelor produse de dăunători. Acest lucru îi permite fermierului să optimizeze cantitatea de produse de protecție a plantelor necesară și să reducă impactul asupra mediului, precum și costurile. Cu cât vor fi disponibile mai multe date, cu atât acestea vor putea ajuta fermierii din întreaga lume. Datele permit noi inovații și procese îmbunătățite în întreaga industrie, de la dezvoltarea celor mai noi și performanți hibrizi și soiuri și până la testarea noilor soluții potențiale. Companiile din industria de protecție a plantelor, alături de noi startup-uri inovatoare, joacă un rol important în îmbunătățirea continuă a colectării și analizării unui volum mare de date, oferindu-le fermierilor instrumentele de care au nevoie pentru a transforma procesul de obținere a alimentelor într-unul mai eficient și mai durabil.

2. APLICAȚII MOBILE UTILIZATE PENTRU DIAGNOSTICARE

Aplicațiile de diagnosticare sunt aplicații mobile ce pot fi utilizate pe smartphone sau tabletă. În agricultură, acestea reprezintă o zonă deosebit de promițătoare care îl poate ajuta pe fermier să identifice problemele din cultură, să obțină și să înregistreze date din teren. Pierderile anuale de recoltă cauzate de buruieni, boli și dăunători sunt cuprinse între 20% și 40%, în funcție de cultură. Deoarece condițiile de cultivare a plantelor devin din ce în ce mai puțin previzibile din cauza climei, este foarte probabil ca numărul dăunătorilor să crească în perioada următoare. În același timp, consumatorii le cer fermierilor să reducă la minim utilizarea pesticidelor. Tehnologia digitală, așa cum sunt și aplicațiile de diagnostic, îi ajută pe fermierii să abordeze aceste probleme critice. Aplicațiile mobile le permit cultivatorilor să protejeze resursele naturale importante, așa cum sunt apa, solul și biodiversitatea. Odată cu evoluția rapidă a tehnologiei digitale, ne aflăm într-un moment unic în istoria agriculturii. În viitor, fermierii vor avea acces la aplicații de diagnostic ușor de utilizat, care le vor permite să beneficieze și să aplice direct în teren inovații de ultimă oră, luând decizii bazate pe date.

3. CHIMIA COMPUTERIZATĂ

Calculatoarele sunt utilizate de către cercetătorii din domeniul protecției plantelor pentru a procesa sute de mii de structuri chimice care ar putea constitui produse de protecție a plantelor, cu precizie specifică. Chimia computerizată poate fi utilizată pentru a obține produse de protecție a plantelor mai sigure, mai eficiente și cu un profil mai prietenos cu mediul. Acest lucru se datorează faptului că învățarea automată și inteligența artificială contribuie la efectuarea unor simulări care oferă cercetătorilor o idee asupra modului în care un pesticid ar putea interacționa cu dăunătorii țintă sau non-țintă sau legat de modul în care ar putea afecta mediul. Pe lângă reducerea numărului de ingrediente active dintr-un produs de protecție a culturilor și a toxicității acestor ingrediente, chimia computerizată poate fi utilizată pentru a oferi asigurări că produsul respectiv nu prezintă nici un risc pentru speciile benefice, așa cum sunt albinele. Odată cu manifestarea efectelor schimbărilor climatice a crescut și imprevizibilitatea condițiilor de cultivare, determinând chiar apariția de noi dăunători. În aceste condiții, produsele eficiente și durabile dezvoltate cu ajutorul chimiei computerizate sunt de neprețuit. Calculatoarele moderne sunt cu ani-lumină înainte de cele de acum un deceniu. Sunt mult mai rapide, mai precise și mai ușor de utilizat. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 40 de milioane de structuri chimice au fost cartografiate și simulate în urmă cu zece ani. Astăzi, datorită computerelor mai puternice, acest număr a crescut la 140 de milioane. Aceste progrese rapide vor asigura obținerea de produse de protecție a plantelor mai eficiente și mai durabile decât cele pe care le avem în prezent. Industria de protecție a plantelor lucrează din greu pentru a lupta împotriva efectelor generate de schimbările climatice și pentru a se asigura că oamenii au acces la alimente sustenabile, suficiente și accesibile.